Training Herkennen & Doorverwijzen voor 42 intercedenten

In de herfst van 2018 volgden 42 medewerkers van Wiertz Company de training Herkennen & Doorverwijzen. De training leert deelnemers hoe ze laaggeletterdheid herkennen en bespreekbaar kunnen maken. Rowan Kölker, intercedent in Sittard: ‘Als we onze flexkrachten kunnen helpen meer uit hun werk en leven te halen, is dat toch prachtig?’

Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad

Laaggeletterden zijn mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Vaak zijn hun digitale vaardigheden ook minder sterk, wat het gebruik van DigiD of het maken van een cv bemoeilijkt. Wiertz Company sloot zich begin 2018 aan bij het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad. Eén van de manieren waarop Wiertz Company bijdraagt aan de aanpak van het probleem, is het bereiken van laaggeletterden.

Trainingen Herkennen & Doorverwijzen

De intercedenten op zestien vestigingen van uitzendlabel Wiertz Personeelsdiensten
volgden in oktober en november 2018 een training met als doel laaggeletterdheid te herkennen bij de kandidaten en flexkrachten die ze dagelijks spreken. Daarna kunnen ze de kandidaat doorverwijzen naar instanties die gespecialiseerd zijn in hulp bij laaggeletterdheid. De eerste serie trainingen, waaraan in totaal 42 medewerkers deelnamen, werd verzorgd door Stichting Lezen en Schrijven.

De training werd ook bijgewoond door Taalambassadeurs. Deze groep voormalig laaggeletterden weet uit eigen ervaring hoe het is om niet te kunnen lezen en schrijven en voorzag de training van praktische
voorbeelden.

Denken in kansen

Rowan Kölker, intercedent in Sittard, was onder de indruk van de training: “Een betere beheersing van de Nederlandse taal betekent meer kansen op de arbeidsmarkt.
Wij denken graag in kansen en zijn ervan overtuigd dat iedereen meer kan dan hij of zij denkt. Dus als we onze flexkrachten kunnen helpen meer uit hun werk en leven te halen,
is dat toch prachtig?” Door de verhalen van de Taalambassadeurs kwam het onderwerp echt tot leven. “Dat mensen hun schaamte
opzij zetten en hulp vragen is al een hele stap, maar dat ze daarna hun verhaal doen in een zaal onbekenden, vind ik echt knap. Dat vergt een hoop lef.”

Bekijk ook

Wederkerigheid ontstaat vanzelf​

Wiertz Company ondersteunt al sinds 2015 de musea Cube, Columbus en Continium in Kerkrade. Het langjarige partnership wordt gewaardeerd aan het Museumplein: “De duur van de ondersteuning biedt ons een stevige basis waarmee we vooruit kunnen.”

Concreet resultaat, daar hou ik van

Igor Buck werkt inmiddels bijna twintig jaar voor Wiertz Company. Aandacht besteden aan maatschappelijke en lokale doelen is in zijn ogen onlosmakelijk verbonden met zijn werk. “Wij zijn verplicht om iedereen een kans op werk te bieden.”
Sluit Menu